Ison Arskan kuusi ohjetta ja yksi omani

15.4.2012   //   Kari Ketonen   //   Artikkelit, Harjoittelu, Hyvinvointi, Motivointi  //  Ei kommentteja

Uuden asiakassuhteeni johdosta olen viime aikoina päässyt perehtymään kehonrakennustyyppiseen harjoitteluun.

Sitä kautta sitten törmäsin BODY-lehdessä (1/2012) julkaistuun artikkeliin jossa ”Itävallan tammi” ja Kalifornian ex-kuvernööri Arnold Schwarzenegger kertoo kuusi omaan sääntöään, tai oikeastaan ohjettaan, menestykseen:

1. SÄÄNTÖ: USKO ITSEESI

Arnoldin mielestä sinun pitää tietää kuka oikein haluaisit olla. Ei siis mikä, vaan kuka haluaisit olla, eikä hän tarkoita opettajiasi tai vanhempiasi. Sinun on hyvä myös miettiä sitä mikä tekee sinut onnelliseksi. Jos sinut onnelliseksi tekevä asia tuntuu muiden mielestä huvittavalta, sinun ei pitäisi välittää siitä. Hänen mukaansa on tärkeää uskoa itseensä ajattelipa kuka tahansa ja mitä tahansa sinusta.

2. SÄÄNTÖ: KUNNIOITA LAKIA, MUTTA RIKO SÄÄNTÖJÄ

Arnold sanoo, että maailmassa on kaikenlaisia sääntöjä. Sääntöjä pitää rikkoa, mutta lakeja ei. Hänen mukaansa on vaikea poiketa laumasta ja tehdä asiat eri tavalla, jos käyttäydyt hyvin etkä riko sääntöjä. Sinun täytyy aina ajatella mitä on suljettujen ovi­en sisällä. Mikä on sen tarkoitus, että miksi olemme maapallolla, jos vain haluaisimme miellyttää kaikkea ja yrittää olla joutumatta ongelmiin? Ainoa tie, joka on ikinä johtanut mihinkään, on se, että on rikkonut joitain sääntöjä.

3. SÄÄNTÖ: USKALLA EPÄONNISTUA ÄLÄKÄ PELKÄÄ HÄVIÄMISTÄ

Arnold kertoo, että kaikessa mitä hän on koskaan yrittänyt, hän on aina ollut valmis myös epäonnistumaan. Vaikka et aina pysty voittamaan, älä pelkää päätösten tekemistä. Hä­viämisen pelko voi lamaannuttaa sinut ja siksi sitten koskaan edes uskalla yrittää. Jaksat yrittää vain siksi, koska uskot itseesi ja omiin visioihisi sekä tiedät, että se on oikea tie menestykseen.

4. SÄÄNTÖ: ÄLÄ KUUNTELE NEGATIIVISIA IHMISIÄ

Arnold kysyy kuinka monta kertaa olet kuullut, ettet voi tehdä sitä tai tätä tai jotain, jota ei ole koskaan tehty aikaisemmin? Hän sanoo rakastavansa sitä, kun joku sanoo, ettei kukaan ole tehnyt jotain aikaisemmin. Arnold sanoo, että sitten kun hän tekee jotain mitä kukaan ei ole tehnyt, hän on siinä ensimmäinen. Joten älä kuuntele sellaisia, jotka sanovat ettei jotain pystytä tekemään. Arnold ei ole koskaan kuunnellut sellaisia, jotka sanoivat ettei hän pysty tekemään jotain, koska hän on aina tiennyt, että hän pystyy olemaan ensimmäinen, joka tekee sen mitä muut eivät ole tehneet aikaisemmin.

5. SÄÄNTÖ: OLE VALMIS TEKEMÄÄN TÖITÄ MENESTYKSEN ETEEN

Arnold sanoo, älä koskaan jätä mitään kiveä kääntämättä. Hän kertoo, että nyrkkeilijälegenda Muhammed Alilta kysyttiin joskus 70-luvulla kuinka monta sit upsia (vatsalihas­liike) hän tekee treeneissä. Ali sanoi, ettei laske toistoja, vaan alkaa laskea vasta silloin, kun kipu alkaa olla sietämätön. Kun vasta sitten alat laskemaan toistoja, vain ne toistot merkitsevät. ”No päin, no gain”, eli ei kipua ilman tuskaa.

Jos jätät työsi kesken, juhlit tai et muuten tee kaikkea kuten pitäisi, niin aina jossain päin maailmaa on joku, joka tekee saman asian paremmin ja siksi myös voittaa sinut.

Jos siis haluat voittaa, sinulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin äärettömän kova työ. Mi­kään näistä säännöistä ei muuten toimi, ellet tee kovasti töitä. Arnold sanoo, että hän on aina ajatellut, että vuorokaudessa on 24 tuntia, josta nukut 6 tuntia ja sitten sinulla on 18 tuntia jäljellä.

”Tiedän, että jossain on joku, joka sanoo, että hän nukkuu kahdeksan tai yhdeksän tuntia. Heille suosittelisin nopeammin nukkumista!”, Arnold letkauttaa.

HUOM. Tämä on ainoa sääntö jossa olen Arnoldin kanssa vähän eri linjalla. Lepo on myös tärkeää ja varo polttamasta sitä kynttilääsi molemmista päistä. Tiedän kokemuksesta sen etten itse pysty toimimaan tehokkaasti pitkään vain muutaman tunnin yöunilla. Ehkä sellaisia henkilöitä on joille ne neljän tunnit unet riittää, mutta meikäläinen ei siihen ryhmään kuulu…

6. SÄÄNTÖ: ANNA TAKAISIN

Arnold neuvoo, että mitä ikinä teekin elämässäsi, sinun on aina annettava jotain takaisin. Anna takaisin jotain yhteisölle, paikkakunnallesi tai maallesi. Antamalla takaisin saada paljon enemmän mitä olet ikinä saavuttanut.

Lisäisin tähän vielä yhden oman ohjeeni.

7. SÄÄNTÖ: VAIKKA ET OLISI VIELÄ ONNISTUNUT, NIIN ÄLÄ SILTI LUOVUTA YRITTÄMÄSTÄ

Tämä liittyy toki myös tuohon kolmanteen sääntöön, eli siihen että uskallat yrittää.

Me elämme täällä loppujen lopuksi niin lyhyen aikaa ja sillä viimeisellä hengenvedolla on turha enää miettiä niitä asioita mitä täällä jäi tekemättä.

Terveisin,
Iso-Arska ja pikku-Kalle

Kommentoi

Uusimmat artikkelit


Suomen Valmentajat ry:n jäsen